ID.5 i ID.5 GTX

Uspješna obitelj ID. vozila nastavlja rasti - novi ID.5 prvi je E-SUV-coupé marke Volkswagen

04.11.2021

Uz najnoviji model ID.5 marka Volkswagen proširuje svoju uspješnu obitelj ID. vozila. Poduzeće time ubrzava elektrifikaciju svoje flote novih vozila te usto prodire u novi tržišni segment. Elegantni i izražajni E-SUV-coupé raspolaže novom značajkom ID.Software 3.0 te, između ostalog, poboljšanom snagom punjenja i rukovanjem govornim naredbama. Upotrebom zbirnih podataka i sustava potpora za vozača najnovije generacije marka Volkswagen k tomu čini sljedeći korak u smjeru automatizirane vožnje.

VW ID.5 - Osnovne informacije:

  • Ekspresivan dizajn
  • Prikladan za vožnju dugim dionicama
  • Najnovija generacija softvera
  • Proizvodit će se u tvornici u Zwickauu te će se kupcima isporučivati neutralni u pogledu bilance CO2
  • Dolazi na tržište tijekom 2022. godine

VW ID.5 eksterijer

Model ID.5 oličenje je karoserijskog stila budućnosti: aerodinamičan je, izražajan, pun sportskog karaktera te, zahvaljujući platformi MEB, ima kratke prevjese. Time ID.5 osigurava veliku unutrašnjost unatoč dinamičnoj liniji krova. ID.5 je dugačak 4.599 mm (ID.5 GTX: 4.582 mm). Karakteristična LED tehnologija sa svjetlosnim trakama u prednjem (opcijski) i stražnjem dijelu vozila pobrinut će se da se ID.5 može jednoznačno prepoznati kao član obitelji ID. vozila. Između ostalog, diferencirani branik, lakirane obloge na vratima i nova linija krova osigurat će da se E-SUV-coupé razlikuje od globalno uspješnog modela ID.4. Markantan dizajn coupéa vrlo je dobro prepoznatljiv. ID.5 GTX imat će još dinamičniji nastup zahvaljujući većem otvoru za zrak i serijskim IQ.Light matrix LED glavnim svjetlima s inteligentnim dugim svjetlima i 3D LED stražnjim svjetlima.

id5 i id5 gtx - side

ID.5 interijer

Unatoč obliku koji uvelike podsjeća na coupé, ID.5 u stražnjem dijelu vozila ima svega 12 mm manju unutrašnju visinu vozila od one u modelu Volkswagen ID.4. Dugački međuosovinski razmak od 2.766 mm omogućava prostorne uvjete u unutrašnjosti koji se inače mogu pronaći samo u SUV vozilima iz viših segmenata vozila. Kapacitet prtljažnika iznosi do 549 litara. Materijali i obrada nalaze se na vrhunskoj razini. Materijali presvlaka razlikuju se ovisno o varijanti unutrašnjosti. Perforirani logotipi obitelji ID. vozila u gornjem području naslona za leđa karakteriziraju opcijska premium sportska sjedala.

Novi ID.5 pogon

Novi Volkswagenov model će biti dostupan s tri verzije motora. Kod modela ID.5 elektromotor u stražnjem dijelu vozila nadležan je za pogon. U modelu ID.5 GTX po jedan e-motor na prednjoj i stražnjoj osovini tvore dvostruki motor za pogon na sve kotače.

Elektronički menadžer dinamike vožnje revolucionaran je izum marke Volkswagen: umrežen je s drugim važnim sustavima regulacije, a u modelu ID.5 GTX on također radi
s regulacijom pogona na sve kotače. Time će sportska zabava tijekom vožnje, trakcija i sigurnost u vožnji biti na jednoj sasvim novoj, vrhunskoj razini. Za što bolju dinamiku vožnje po želji će se pobrinuti adaptivni vozni postroj DCC. U stupnju za vožnju D modeli ID.5 i ID.5 GTX jedrit će, dok će se u modusu B rekuperirati.

Sve varijante motora modela ID.5 koriste se velikom baterijom prikladnom za vožnje dugim dionicama. Niske vrijednosti koeficijenta zračnog otpora od 0,26 odnosno 0,27 (ID.5 GTX) povoljno se odražavaju na potrošnju i doseg. Tomu doprinosi i integrirani spojler u aerodinamički oblikovanom stražnjem poklopcu sa širokim otvaranjem. Kako bi se osiguralo optimalno strujanje zraka, električne rešetke za zrak u prednjem dijelu vozila otvarat će se samo kada je to potrebno.

id5 i id5 gtx - back

Oprema

Najsuvremeniji digitalni cockpit pruža novi koncept rukovanja. Vozačev zaslon i visokorazlučivi multimedijski sustav oduševljavaju svojim briljantnim prikazima. Dodatne informacije novi će, opcijski Head-up zaslon s proširenom stvarnošću projicirati izravno u vozačevo vidno polje.

Nova značajka ID. Software 3.0 poboljšava, između ostalog, prirodno upravljanje govornim naredbama („Pozdrav, ID.”, odnosno „Hallo ID.” na njemačkom jeziku). Ona sada posjeduje sposobnost učenja te omogućava online pristup informacijama iz oblaka. Za rasvjetu će se po želji pobrinuti ambijentalno osvjetljenje uz do 30 boja. We Connect usluge isporučivat će vozačima online prometne informacije u stvarnom vremenu, online aktualiziranje karti, informacije o stanicama za punjenje, web-radio i još puno toga. Uz Car2X komunikaciju Volkswagen podiže sigurnost na jednu sasvim novu razinu. Podaci iz kompatibilnih vozila flote marke Volkswagen i signali infrastrukture u okruženju do 800 metara mogu se lokalno obraditi u djelićima sekundi te upozoriti na opasna mjesta, sudare na cesti i prometne zastoje. ID. Light u cockpitu vizualno podržava upozorenja.

Punjenje

Volkswagen uslugom We Charge nudi najbrže rastući ekosustav za komforno, umreženo i održivo punjenje. On diljem Europe već sada obuhvaća oko 250.000 mjesta za punjenje. Putem serijskog kabela Mode 3 ovaj E-SUV-coupé i na putu se može puniti izmjeničnom strujom (AC) snage do 11 kW. Na stanici za brzo punjenje snaga punjenja serijski može iznositi do 135 kW.

 

Za sve dodatne informacije ili za prijavu za probnu vožnju obratite se na kontakt-centar@autozubak.hr, pozivom na 0800 5432 ili u jednom od naših Volkswagen AutoZubak salona.

 

* Sve iskazane cijene su informativnog karaktera i podložne promjenama. Slike su informativnog karaktera.