ŠKODA

5 zvjezdica na NCAP testu za Fabiju

Osnovni model češkog proizvođača automobila postigao je pet zvjezdica na referentnom testu za sigurnost u slučaju sudara neovisnog Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP).

5 zvjezdica na NCAP testu za Fabiju

78% mogućih bodova

S ukupno 78 posto mogućih bodova model FABIA trenutačno je jedno od najsigurnijih vozila u svojoj klasi. Mali automobil prvi se put temelji na modularnoj poprečnoj platformi MQB-A0 iz Volkswagen koncerna te ovim rezultatom nastavlja seriju najboljih ocjena za vozila marke ŠKODA – čak i nakon što su kriteriji ocjenjivanja postroženi 2020. godine. Od 2008. godine svaki novi model češkog proizvođača automobila dobio je najvišu ocjenu.

85% mogućih bodova za zaštitu odraslih

Fabia je dobila 85 posto mogućih bodova za zaštitu odraslih i 81 posto maksimalnog broja bodova za sigurnost djece, čime je model postigao posebno dobre rezultate u ova dva područja. S najboljom ocjenom za novi model FABIA društvo ŠKODA AUTO nastavlja impresivnu seriju: od 2008. godine svaki od 14 testiranih modela češkog proizvođača dobio je najvišu ocjenu od pet zvjezdica.

Sigurnosna oprema u Fabiji

Nova ŠKODA FABIA opremljena je sustavom od čak devet zračnih jastuka, dok su vozačev zračni jastuk za koljena i stražnji bočni zračni jastuci prvi put dostupni za modelsku liniju kao opcija. ISOFIX i Top Tether pričvršćenja za sigurno fiksiranje dječjih sjedalica dostupna su na bočnim stražnjim sjedalima u sklopu serijske opreme, a na suvozačevom sjedalu u sklopu opcijske opreme.

Osim karoserije koja se odlikuje izrazito visokom torzijskom krutošću zahvaljujući činjenici da sadrži gotovo 80 posto komponenti izrađenih od čelika visoke čvrstoće, platforma MQB-A0 također omogućuje da se u modelu FABIA prvi put koristi sedam modernih sustava potpora. U njih se, primjerice, ubraja sustav Travel Assist, koji uključuje automatsku regulaciju razmaka (ACC), integriranu potporu zadržavanja vozila na voznom traku i sustav prepoznavanja prometnih znakova te omogućuje automatsku podršku pri bočnom i okomitom vođenju vozila.

Tu su i potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist) i sustav Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i biciklista. Podršku pri parkiranju po želji će vam pružiti potpora upravljanja pri parkiranju, funkcija kočenja pri manevriranju (Manoeuvre Assist) i kamera za vožnju unatrag.