Geometrija kotača

Geometrija kotača kao ključ sigurnosti vozila i trajnosti guma

06.10.2020

Za veću sigurnost vozila i trajnost guma napravite geometriju kotača

Provjera geometrije kotača preporučuje se prilikom svake sezonske promjene guma kako bi vozilo bilo sigurno i kako bi gume trajale dulje.

Geometrija kotača je izuzetno važna za sigurnost automobila i trajnost guma. Ukoliko je nepravilna, vozilo se lakše zanosi, ima dulji zaustavni put, ali i puno više troši gume. Ako već kupujete nove gume, geometriju svakako treba provjeriti i po potrebi namjestiti kako se gume ne bi odmah počele nepravilno trošiti. To im rapidno smanjuje vijek!

geometrija kotača

Dovoljno je svega 15 minuta za provjeru geometrije. U AutoZubaku to se radi na tehnološki suvremenom laserskom stroju koji za nekoliko trenutaka mjeri pozicije svih kotača i po potrebi preporučuje podešavanje geometrije. Automobil se stavi na dizalicu, montiraju se senzori na kotače, stroj skenira njihovu poziciju i ispisuje stanje geometrije na A4 papiru uz fotografiju vozila.

Ključ sigurnosti na cesti je u tvornički zadanim parametrima geometrije. Trag, nagib i zatur svaki proizvođač propisuje za svoje pojedine modele i te se mjere moraju poštivati. Nekadašnje mehaničke i optičke instrumente zamijenili su suvremeni laserski uređaji koji su brži i precizniji. Zato se provjera zove „quick-check“ i najbolje ju je provesti prilikom svake sezonske izmjene guma jer ćete znati jesu li postavke traga i nagiba u tvornički propisanim parametrima. Cijena provjere geometrije kotača u akciji iznosi 99 kn i čuva sigurnost vozila i gume od prekomjernog i nepravilnog trošenja.

Dovoljno je jedno nespretno penjanje na rubnik ili jači udarac u rupu i geometrija se već može pokvariti. Doduše, tijekom sezone duge šest mjeseci vozaču se to dogodi više puta na našim lošim cestama i zato se preporučuje provjera i, po potrebi, namještanje. Provjera i namještanje geometrije poslovi su za profesionalce, a cijena je mala u usporedbi s troškovima koje možete imati ako ju zanemarite.

Naručite se na provjeru geometrije kotača klikom na neku od naših poslovnica, 

Sesvete

Sesvetski Kraljevec

Velika Gorica

ili nas kontaktirajte na tel. 0800 5432