Audi

Audi A6 Avant e-tron – Koncept

U okviru godišnje konferencije za novinare u Ingolstadtu dana 17. ožujka 2022., Audi je predstavio Avant kao sljedeći model buduće A6 luksuzne klase s električnim pogonom.

Audi A6 Avant e-tron – Koncept

Audi A6 Avant e-tron osnovne informacije

U travnju 2021., na sajmu automobila u Šangaju, ova marka s četiri prstena predstavila je Audi A6 Sportback s električnim pogonom, a sada predstavlja i njegovu Avant verziju.

  • Brat Audija A6 Sportback e-trona iz 2021.
  • Električni pogon baziran na budućoj PPE platformi
  • Prepoznatljiv dizajn
  • Brzo punjenje s 270 kW – doseg od 300 kilometara u samo deset minuta
  • WLTP doseg do 700 kilometara

Audi A6 Avant e-tron eksterijer

Značajni elementi kao što su zatvorena singleframe rešetka i kontinuirana traka svjetala na stražnjem dijelu naglašavaju srodnost s drugim Audi modelima na električni pogon u floti e-tron. Kotači velikih dimenzija od 22 inča i kratki prevjesi, ravna kabina i dinamičan luk krova Avanta određuju naglašeno sportske proporcije. Odsutnost tvrdih rubova osigurava glatke prijelaze između konveksno i konkavno oblikovanih površina karoserije te blage gradacije sjene.

Kućišta kotača spojena su pomoću posebno modeliranog područja s baterijom koje je naglašeno crnim umetkom iznad bočnog praga. Ovaj dizajnerski element u međuvremenu je postao tipičan za marku Audi u floti električnih vozila. Također tipično za Audi e-tron: dizajnerska virtualna vanjska zrcala bazirana na kameri na dnu A-stupa.

Cw vrijednost od samo 0,22 za Sportback besprijekorna je u C segmentu s električnim pogonom. Kod Avanta s izduženijom linijom krova Cw vrijedost veća je za samo 0,02 jedinice. Nizak otpor zraka ponajprije znači manju potrošnju energije, a time i poboljšanje dosega.

Ravna glavna i stražnja svjetla svojim uskim oblikom savršeno su integrirana u cjelokupnu kompoziciju linije vozila. Tehnologija digitalnih Matrix LED svjetala i digitalnih OLED svjetala omogućuje postizanje maksimalne jačine osvjetljenja i funkcionalne raznolikosti čak i s minimalnom površinom, a ujedno u ponudi sadrži i personalizirane svjetlosne potpise.

audi-a6-avant-e-tron-concept-eksterijer

Dimenzije

S dužinom od 4,96 metara, širinom od 1,96 metara i visinom od 1,44 metra odgovara aktualnim predstavnicima serijskog niza Audi A6/A7.

PPE platforma

Kupci Audija neće se morati odreći quattro pogona tipičnog za marku. U buduću ponudu PPE modela ubrajaju se verzije s po jednim električnim motorom na prednjoj i stražnjoj osovini koje preko elektroničke koordinacije realiziraju pogon na sve kotače prema potrebi i uz savršenu ravnotežu dinamike vožnje i ekonomičnosti. U programu će dodatno biti sadržane i osnovne varijante koje su optimizirane za minimalnu potrošnju i maksimalni doseg – ovdje elektromotor na stražnjoj osovini omogućuje pogon prema naprijed.

Pogonski sustav i ovjes

Dva elektromotora modela Audi A6 Avant e-tron concept mobiliziraju ukupnu snagu od 350 kW i okretni moment od 800 Nm. Prednji kotači modela Audi A6 e-tron concept spojeni su preko osovine s 5 spona koja je optimizirana specijalno za električna vozila. Straga se nalazi osovina s više spona. U konceptualnom vozilu do izražaja dolazi Audi air suspension odnosno zračna opruga s adaptivnim amortizerima. Zahvaljujući velikom okretnom momentu raspoloživom već od prvog okretaja, čak i ekonomične početne varijante ubrzat će do 100 km/h za manje od sedam sekundi. Kod vrhunskih sportskih modela, ovaj se sprint može čak znatno smanjiti na manje od četiri sekunde.

audi-a6-avant-e-tron-concept-back

Punjenje

Ključni dio pogonske tehnologije modela Audi A6 Avant e-tron concept i svih budućih PPE modela predstavljat će tehnologija punjenja od 800 V. Kao i kod Audija e-tron GT quattro, ova tehnologija omogućuje punjenje baterije u vrlo kratkom vremenu sa snagom do 270 kW na stanicama za brzo punjenje. A6 Avant e-tron concept dvostruki je „majstor punjenja“ ne samo zbog svog prostranog stražnjeg dijela, već iz još jednog razloga. Naime, PPE tehnologija omogućuje vrijeme punjenja koje je skoro približno isto kao kod klasičnog zaustavljanja radi točenja goriva u automobilima s pogonom na izgaranje. Dostatno je samo deset minuta kako bi se napunilo dovoljno pogonske energije za dionicu veću od 300 kilometara. A za manje od 25 minuta stanje napunjenosti baterije od 100 kWh u Audi A6 Avant e-tron conceptu može se povećati s pet na 80 posto.

Doseg

Zajedno s dosegom do 700 kilometara – ovisno o varijanti pogona i snazi – modeli Audi A6 e-tron obitelji bez ikakvog kompromisa prikladni su za duga putovanja. A kada je riječ o dosegu i brzini punjenja, drže korak s automobilima koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem, a to ih čini savršeno prikladnima za svakodnevnu vožnju, vožnju na kratkim udaljenostima kao i za putovanja.

Kontakt

Za sve dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem.

 

Audi centar Sesvete

Adresa: Ljudevita Posavskog 7a, Sesvete

Kontakt: Matej Golub, Voditelj prodaje vozila Sesvete

Telefon: 098 254 809

Email: matej.golub@autozubak.hr

 

Audi centar Osijek

Adresa: Martina Divalta 326, Osijek

Kontakt: Ivana Vukašinović, Voditeljica prodaje vozila Osijek

Telefon: 098 418 477

Email: Ivana.Vukasinovic@autozubak.hr