Volkswagen

Novi VW Amarok – Svjetska premijera

Novi Amarok marke Volkswagen Gospodarska vozila - karizmatični onroad i offroad profesionalac.

Novi VW Amarok – Svjetska premijera

VW Amarok osnovne informacije

Proizvođač Volkswagen gospodarska vozila predstavlja novi Amarok. Svestrani talent za gradske i terenske vožnje dizajniran je i osmišljen u Njemačkoj i Australiji, a proizvodit će se u Južnoj Africi. Njegova oprema, više od 20 novih sustava potpora, mobilne online usluge, učinkoviti motori s visokim okretnim momentom, dvije tehnologije pogona na sve kotače, dodatna oprema po mjeri i jasan DNK dizajna marke Volkswagen čine novi Amarok jednim od najsvestranijih i najskladnijih pick- up vozila na svijetu. Premium pick-up bit će lansiran u prvim zemljama od kraja godine.

  • Novi dizajn i nove tehnologije
  • Pet turbomotora sa snagom od 110 do 222 kW
  • Dva različita pogona: na sve kotače ili pogon na stražnje kotače
  • Više od 20 novih sustava potpora postavlja nova mjerila za pickup vozila
  • „PanAmericana” i „Aventura” kao vrhunske razine opreme
  • Uvođenje na hrvatsko tržište očekuje se početkom 2023. godine

Novi Amarok eksterijer

Vanjski dizajn ovog pickup je sada znatno izražajniji i suvereniji nego ikada prije. Posebno je oličenje suverenosti novo izvedeni prednji dio vozila: markantan, robustan i iznimno uspravan poklopac motora s nepogrješivim DNK-om marke Volkswagen. Krase ga vodoravne, gornje kopče rešetke hladnjaka s precizno integriranim i uskim LED glavnim svjetlima, koje su dio serijske opreme za sve razine ovoga modela. Opcijski se nude „IQ.LIGHT – matrix LED glavna svjetla”. Ispod poprečnih kopči maska rešetke hladnjaka, ovisno o verziji, individualno prelazi u vodoravnu strukturu prednjeg dijela vozila ili dizajn u obliku slova X kod vrhunskih varijanti opreme.

Posebno naglašeno u silueti vozila: rubovi kućišta kotača koji su baš kao u prethodnom modelu izvedeni u obliku polukruga. Blatobrani koji se nalaze iznad kotača od lakog metala veličine do 21″, a koji su prvi put serijski dostupni s gumama za sve vrste terena, moćnog su izgleda. Iznimno je skladno u bočnom dijelu vozila integrirana vizualna veza teretnog sanduka s C stupovima. Širok poklopac teretnog prostora uokviren je serijskim LED stražnjim svjetlima, a duž gotovo cjelokupne širine poklopca ugraviran je natpis Amarok. Baš kao i prethodni model, novi Amarok u teretnom prostoru između kućišta kotača nudi dovoljno prostora za Euro paletu koja se utovaruje poprečno te koja se ondje može pričvrstiti robusnim ušicama za vezanje tereta.

novi amarok - eksterijer2

Dimenzije

Uz 5.350 mm novi je model najmanje 100 mm dulji od svojeg prethodnika. Međuosovinski razmak od 3.270 mm obuhvaća povećanje od 175 mm – zahvaljujući čemu dvostruka kabina pruža više prostora. Također, nosivost se povećava na do 1,2 tone, a suvereno najveće vučno opterećenje od 3,5 tona sada je moguće zahvaljujući većem broju varijanti motora i mjenjača.

Budući da se međuosovinski razmak novog modela Amarok povećao više nego što se povećala ukupna duljina, smanjuju se prevjesi karoserije. To se pozitivno odražava na vanjski kut nagiba, a time i na prikladnost za terensku vožnju. Sposobnosti offroad vožnje novog modela Amarok također su usavršene znatno većom dubinom uranjanja nego što je to bio slučaj kod njegova prethodnika.

Interijer

Unutrašnjost modela Amarok doima se funkcionalnom i izuzetno kvalitetnom zahvaljujući intuitivnim elementima za rukovanje, digitalnom cockpitu i infotainment zaslonu u formatu tableta – to su mahom detalji koji dodatno naglašavaju premium karakter ovoga pickup vozila. Tomu dojmu pridonosi i opcijski dostupni ekskluzivni zvučni sustav te površine instrumentne ploče i obloge vrata izvedene u plemenitoj optici kože s lijepim ukrasnim šavovima.

U skladu s pozicioniranjem ovog vozila u premium segmentu jest i novi sustav sjedala. On svim putnicima pruža već dobro poznati komfor marke Volkswagen: vozač i ostali putnici u novom modelu Amarok sjedaju na udobna i široka sjedala, koja se opcijski mogu konfigurirati s mogućnošću električnog namještanja u 10 položaja. Stražnji dio DoubleCab varijante modela Amarok k tomu trima odraslim putnicima pruža pregršt prostora tijekom putovanja.

PUNO PROSTORA U SPREMNIKU ZA PRTLJAGU ZA OPTEREĆENJE DO 1,16 TONA
Izvanredna prostranost prisutna je i iza DoubleCaba ili SingleCaba: u takozvanom spremniku za prtljagu. Kao što je slučaj kod prethodnika, teretna površina između kućišta kotača nudi dovoljno prostora za poprečno utovarenu euro paletu, dok u verziju SingleCab stanu čak dvije poprečno utovarene palete. Teret se veže ušicama na teretnoj površini, pri čemu se svaka od njih može opteretiti s najviše 500 kilograma. U skladu s visokom opteretivošću, poraslo je maksimalno opterećenje s jedne tone na 1,16 tona. Spremnik za prtljagu također se može zaštititi električnom izvlačnom pokrivkom, koja se može otvoriti i zatvoriti na samom spremniku za prtljagu, u unutrašnjosti vozila ili na daljinu uz pomoć ključa vozila.

novi amarok - eksterijer3

Motori i pogon

Ovisno o varijanti motora i mjenjača te tržištu, na raspolaganju će biti turbobenzinski motor i do četiri različita turbodizelska motora s od četiri do šest cilindara i obujmom od 2,0 do 3,0 litre – po želji s pogonom na stražnje kotače te pogonom na sve kotače koji je stalan ili koji se može uključiti po potrebi. Unaprijed konfigurirani profili vožnje u više stupnjeva s cijelim nizom varijanti podržavaju vozača i u onim situacijama koje nisu toliko uobičajene.

Osnovni motor koristit će se, primjerice, na afričkom tržištu: 2,0 l TDI s četiri cilindra i snagom od 110 kW (150 KS). Što se tiče snage, sljedeći motor za mnoga tržišta diljem svijeta je 2,0 l TDI motor s četiri cilindra i snagom od 125 kW (170 KS). U trećem stupnju snage TDI motora proizvođač Volkswagen gospodarska vozila ponudit će četverocilindrični motor s obujmom od 2,0 litre i bi- turbopunjenjem, koji ovisno o tržištu razvija snagu od 150 kW (204 KS) ili 154 kW (209 KS). Kao novi vrhunski TDI motor koristi se 3,0 l V6 motor, koji ovisno o tržištu na raspolaganje stavlja snagu od 177 kW (241 KS) ili 184 kW (250 KS). 2,3 l benzinski turbomotor od 222 kW (302 KS) također je posebno osmišljen za klasična benzinska tržišta.

Na hrvatskom tržištu bit će dostupni EU6 TDI motori: 2,0 TDI sa 125 kW, 2,0 TDI sa 150 kW te 3.0 TDI sa 177 kW.

NOVI 10-STUPANJSKI AUTOMATSKI MJENJAČ I DVA SUSTAVA 4MOTION
Sve verzije Amaroka sa snagom većom od 154 kW na tržište dolaze s novim 10-stupanjskim automatskim mjenjačem s elektroničkom ručicom E- shifter (by wire) u sklopu serijske opreme. Ovaj automatski mjenjač bit će opcijski dostupan za verziju od 150 kW. Novi 10-stupanjski mjenjač zamjenjuje 8-stupanjski automatski mjenjač prethodnog modela. Također će biti dostupni 6-stupanjski automatski mjenjač i manualni 6-stupanjski i 5-stupanjski mjenjači za različite motore.

Amarok se serijski isporučuje s pogonom na sve kotače (4MOTION) na brojnim tržištima. Ovisno o regiji i motoru, bit će dostupna dva različita sustava 4MOTION: jedan s pogonom na sve kotače koji se može uključiti ovisno o situaciji i jedan sa stalnim pogonom na sve kotače. Pogonska tehnologija pobrinut će se da novi Amarok savlada svaki teren i da, ovisno o verziji motora, može vući do 3,5 tona.

Sustavi potpora

Do šest različitih profila vožnje (modusa vožnje) pruža podršku vozaču u najrazličitijim situacijama – primjerice tijekom vožnje na skliskim površinama ili na zahtjevnim offroad dionicama. Širok izbor sustava potpora pobrinut će se za još veću razinu udobnosti. Više od 20 takvih sustava – primjerice automatska regulacija razmaka “ACC+” (integrira prometne znakove u automatsku regulaciju brzine putem skeniranja kamere) ili “IQ.LIGHT – LED matrix glavna svjetla” – predstavlja novost u Amaroku i čini Volkswagen jednim od najudobnijih pick-up vozila na svjetskom tržištu.

Očekivani dolazak u HR

Na tržišta prvih zemalja novi Amarok bit će uveden krajem 2022. godine, s dvostrukom kabinom i četiri vrata (DoubleCab). Na hrvatskom tržištu uvođenje modela očekuje se početkom 2023. godine.

Kontakt

Za sve dodatne informacije ili za prijavu za probnu vožnju obratite se na kontakt-centar@autozubak.hr, pozivom na 0800 5432 ili u jednom od naših Volkswagen AutoZubak salona.