Električni ID. Buzz

Električni model ID. Buzz doživio je svjetsku premijeru!

23.02.2022

Svjetska premijera konceptualnog automobila ID. Buzz na sajmu automobila u Detroitu u siječnju 2017. godine podigla je prašinu diljem svijeta. Uslijedilo je pet godina intenzivnog razvoja. Sada je došao taj trenutak: ID. Buzz – revolucionaran model električne mobilnosti – je gotov. Dvostruka svjetska premijera bila je 9. ožujka 2022. godine. Potpuno električni Bulli lansiran je s pogonom bez emisija CO2 kao ID. Buzz (s pet sjedala) i ID. Buzz Cargo (transporter).

Električni ID. Buzz - Osnovne informacije:

  • 2 inačice: ID. Buzz i ID. Buzz Cargo
  • Inteligentno punjenje: uz „Plug & Charge” kartice za punjenje od sada će postati suvišne na brojnim stanicama za brzo punjenje
  • Stražnji pogon
  • Temelji se na modularnoj električnojplatformi (MEB)
  • Litij-ionska visokonaponska baterija koja nudi bruto sadržaj energije od 82 kWh (neto: 77 kWh)
  • Maksimalno iskorištavanje prostora

Eksterijer

ID. Buzz preuzima stilske elemente legendarnog modela T1 – prvog modela Bulli. Spomenuti elementi uključuju iznimno kratke prevjese karoserije, maksimalno iskorišten prostor na minimalnoj prometnoj površini, klasičnu podjelu dizajna karoserije na donju i gornju razinu i prepoznatljiv prednji dio vozila u obliku slova V.

id-buzz-eksterijer

Dimenzije

Verzije modela ID. Buzz i ID. Buzz Cargo sa standardnim međuosovinskim razmakom (2.988 mm) dugačke su tek 4.712 mm. Za usporedbu: međuosovinski razmak novog modela ID. Buzz razlikuje se samo za dva milimetra od međuosovinskog razmaka modela T6.1, čija ukupna dužina iznosi 4.904 mm. ID. Buzz tako nudi sličnu unutrašnju dužinu, ali može koristiti manja parkirna mjesta. Izdašno ostakljeni minibus visok je 1.937 mm; visina transportera iznosi 1.938 mm (T6.1: 1.970 mm) zbog malih razlika u voznom postroju. Širina oba modela ID. Buzz iznosi 1.985 mm (bez vanjskih zrcala); tako je novi model širi za 81 mm od modela T6.1. S naplatcima dostupnim u dimenzijama od 18 do 21 inča, nova serija modela dolazi na velikim kotačima (promjera 750 mm).

U ID. Buzz s pet sjedala može stati čak 1.121 litra prtljage – čak i kada su sva sjedala zauzeta. Maksimalna zapremina modela ID. Buzz Cargo, koji je opremljen pregradnom stijenkom iza prvog reda sjedala, iznosi preko 3,9 m3.

id-buzz-eksterijer2

Interijer

Sa svojih pet mjesta za sjedenje multivarijabilni ID. Buzz jednako je savršeno prilagođen za upotrebu u slobodno vrijeme kao i za poslovnu upotrebu. Za razliku od njega, izuzetno moderni transporter ID. Buzz Cargo s tri sjedala i nultom stopom emisije CO2 ostavlja dojam efikasne transportne svestranosti. Međutim, to je tek početak. Tijekom nadolazeće godine program će se upotpuniti produženim međuosovinskim razmakom s većim dimenzijama unutrašnjosti.

id-buzz-interijer

Pogon i baterija

Obje verzije modela ID. lansiraju se 2022. godine s litij-ionskom visokonaponskom baterijom koja nudi bruto sadržaj energije od 82 kWh (neto: 77 kWh). Baterija napaja elektromotor snage 150 kW, koji je integriran u stražnju osovinu koju također pokreće. Najveća brzina elektronički je regulirana na 145 km/h. Službene vrijednosti za doseg još
nisu dostupne. Činjenica je da je novi ID. Buzz vrlo agilno vozilo. S jedne strane, e-motor razvija svoj maksimalni okretni moment od 310 Nm iz stanja mirovanja. S druge strane, ovoj dinamičnoj komponenti pridružuje se vrlo nisko težište karoserije jer je baterija smještena u krajnjem donjem položaju u „sendvič” podnici. Zahvaljujući svojoj izvedbi ID. Buzz ima još jednu prednost: promjer zaokreta električnog Bullija tek je nešto veći od 11 metara.

„Plug & Charge” i dvosmjerno punjenje

Pametna rješenja za punjenje: primjenom najnovijeg ID. softvera, serija modela će ubuduće nuditi i funkciju „Plug & Charge”. Pritom se ID. Buzz autorizira putem utikača za punjenje na stanicama za brzo punjenje (DC / istosmjerna struja) mnogih pružatelja usluga, razmjenjujući tako sve potrebne podatke s mjestom za punjenje, čime se značajno povećava razina udobnosti. Osim toga, na raspolaganju će biti još jedna nova značajka: dvosmjerno punjenje. Ova tehnologija otvara potpuno novi spektar mogućnosti. Od sada će, primjerice, biti moguće pohranjivati višak energije iz kućnog fotonaponskog sustava u modelu ID. Buzz tijekom dana i vraćati ga u kuću u večernjim satima kako bi se osigurala samodostatnost i bez sunca.

id-buzz-interijer2

 

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, obratite nam se s povjerenjem na kontakt-centar@autozubak.hr, pozivom na 0800 5432 ili u jednom od naših Volkswagen AutoZubak salona.

 

* Sve iskazane cijene su informativnog karaktera i podložne promjenama. Slike su informativnog karaktera.