Volkswagen

5 zvjezdica na NCAP testu za Polo, Taigo i ID.5

Novi Polo, Taigo i ID.5 priključili se modelima ID.4, ID.3, Golf i T-Cross kao dobitnici 5 zvjezdica na NCAP testu.

5 zvjezdica na NCAP testu za Polo, Taigo i ID.5

Svaki od novih Volkswagen modela ID.5, Polo i Taigo dobio je najbolju moguću ocjenu od ukupno pet zvjezdica. Ispitivačice i ispitivači ocijenili su da su SUV coupé s potpuno električnim pogonom i dva nova mala automobila s motorima na izgaranje izvrsni u sva četiri ispitana kriterija – u pogledu zaštite odraslih putnika, djece i nezaštićenih sudionica i sudionika u prometu te u odnosu na serijske sustave potpora.

Zaštita odraslih putnika

Tri Volkswagenova modela postigla su vrlo dobre rezultate u kategoriji „Sustav zaštite odraslih putnika”. Ovdje je potpuno električni ID.5 osvojio 93 posto mogućih bodova, dok su Polo i Taigo osvojili čak 94 posto bodova. Ocjena se, između ostalog, temelji na testovima frontalnog i bočnog sudara te testovima trzajne ozljede vrata. Izvanredan rezultat za model ID.5 utvrđen je na temelju crash-testova i ocjene mjera za najbrže moguće spašavanje. Dodatnu važnu karakteristiku sigurnosti predstavlja središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje, koji je prisutan u sva tri testirana Volkswagenova modela. U slučaju bočnih sudara, on može pridonijeti sprečavanju ili barem smanjenju mogućeg kontakta glavom između putnika u prvom redu sjedala.

Zaštita djece

U području zaštite djece model ID.5 postigao je rezultat od 89 posto. Ova se ocjena temelji na trima važnim aspektima: osim zaštite koju pružaju sustavi zaštite za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u fokusu su također mogućnosti sigurnog pričvršćenja dječjih sjedalica različitih veličina i oprema koju vozilo nudi za prijevoz djece. Polo (80 posto) i Taigo (84 posto) također su postigli vrlo dobre rezultate po ovom kriteriju.

Zaštita nezaštićenih sudionika u prometu

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko dobro sustavi automatskog kočenja u nuždi mogu zaštititi nezaštićene sudionike u prometu (pješakinje i pješake te biciklistice i bicikliste) u slučaju prijetećeg sudara. Prema Euro NCAP-u, sustav „Front Assist”, koji dolazi u sklopu serijske opreme u modelima ID.5, Taigo i Polo, može dobro prepoznati ove sudionike u prometu. Sustav nadzora okoline registrira kritične razmake pomoću radarskih senzora i kamere te pomaže u skraćivanju puta zaustavljanja. U opasnim situacijama sustav upozorava osobu za upravljačem vizualno, akustično te pomoću kočionog trzaja i automatskog kočenja. Kada je riječ o zaštiti pješakinja i pješaka te biciklistica i biciklista, model ID.5 postigao je rezultat od 76 posto, a odmah iza njega slijede Taigo (71 posto) i Polo (70 posto).

Sustavi potpora

U području sustava potpora posebno je impresionirao model ID.5 s 85 posto mogućih bodova. Taigo i Polo su u ovoj kategoriji ostvarili rezultat od 70 posto. Svi ovi modeli serijski su opremljeni, između ostalog, sustavom prepoznavanja umora, potporom kočenja u nuždi „Front Assist” sa City funkcijom kočenja u nuždi i sustavom prepoznavanja pješaka te potporom zadržavanja vozila na voznom traku „Lane Assist”. Kod modela ID.5 u ovoj su kategoriji također uzeta u obzir i pozitivno ocijenjena vizualna i zvučna upozorenja na nevezani pojas (u prvom redu sjedala) i sustav za prepoznavanje zauzetosti sjedala (u drugom redu sjedala).

Kontakt

Za sve dodatne informacije ili za prijavu za probnu vožnju obratite se na kontakt-centar@autozubak.hr, pozivom na 0800 5432 ili u jednom od naših Volkswagen AutoZubak salona.