VW ID.3 dolazi na tržište

Prednarudžbe se u Hrvatskoj plaćaju samo 7500 kuna

14.05.2019

Volkswagen je objavio službene informacije o produkcijskoj verziji onoga što će nedumnjivo postati sljedeća velika stvar nakon Golfa. Samo da pojasnimo, Volkswagen je bio Buba, zatim Golf, a ovo treće znači novu prekretnicu u povijesti marke i moglo bi postati nova velika stvar u industriji automobila. Stoga, službena prezentacija ide na jesen, a za sada su otvorene prednarudžbe.

Električni modeli imat će brojčane oznake ispred kojih će stajati "ID". Prvi model službeno će se zvati ID.3, a sljedeći modeli će biti ID.4 i ID.5. Svi zajedno zapravo mijenjaju imena koncepata ID.Crozz, ID.Vizzion i ID.Roomzz u jednostavne - brojke.

Na fotografijama je ID.3, nezamaskiran, ali pošaran. Svejedno, precizno oko ovdje vidi sve. Ovo je nasljednik svega onoga što je zastupao Golf, a prije njega Buba. Broj "3" označava segment, ali i treću "veliku stvar" nakon Bube i Golfa. Planirana godišnja prodaja je 100.000 primjeraka.

Prva varijanta, odnosno 30.000 primjeraka ID.3 dolazi s puno opreme i sa srednjom od tri opcije baterije. To će biti dovoljno za doseg od 420 km. Moguć se doseg i od 330 km, te onaj najveći od 550 km. Sve su to WLTP vrijednosti.

U Njemačkoj, najjeftiniji će ID.3 koštati 30.000 eura, dok će spomenuti "launch edition" sa srednjom baterijom koštati 40.000 eura. Svi koji se prednaruče za novi ID.3, dobivaju besplatni pristup brzim punionicama za čitavu godinu, odnosno do 2000 kWh. Ovo se odnosi na njemačko tržište.

Službene prednarudžbe već su krenule, a narudžbe idu od frankfurtskog salona na jesen. Proizvodnja tada i kreće. Prve isporuke idu sredinom 2020. godine. Volkswagen jasno daje do znanja da su ključna tržišta u EU Norveška, Njemačka, Nizozemska., Francuska, Velika Britanija i Austrija.

Na kraju, ostaje nam samo pitanje jesmo li spremni promijeniti poimanje automobila i ima li Volkswagen toliku moć da nakon Bube i "Golf klase" nametne novi standard? To će pokazati - vrijeme.

U nastavku prenosimo cijelo izvješće koje se odnosi na hrvatsko tržište:

Volkswagen prvi put nudi mogućnost predrezervacije
→ Ekskluzivna predrezervacija posebnog izdanja modela ID.3 1ST s bogatom dodatnom opremom ograničena na 20 vozila u Hrvatskoj
→ ID.3 1ST s dosegom od 420 km (WLTP)
→ Predujam za predrezervaciju iznosi 7.500 kuna

Volkswagen je jučer u Europi, pa tako ujedno i u Hrvatskoj započeo s predrezervacijom za prvi model u svojoj novoj, potpuno električnoj obitelji ID. vozila, model ID.3. Potencijalni kupci u Hrvatskoj moći će se prijaviti za svoj primjerak modela ID.3 1ST na stranici www.volkswagen.com/idprebooking plaćanjem predujma u iznosu od 7.500 kuna. Posebno izdanje modela ID.3 1ST uključuje visokokvalitetnu opremu iznimnih performansi i ograničeno je na 30 000 vozila u Europi. Volkswagen oprema model ID.3 1ST verzijom baterije srednje veličine koja će kasnije biti dostupna za seriju modela ID.3, a za koju se očekuje najveća popularnost. Posebno izdanje, model 1ST koji se može predrezervirati, ima doseg od 420 km (WLTP).  
 
Model ID.3 isporučivat će se kupcima s nultom stopom emisija ugljičnih dioksida. Proizvodnja baterijskih ćelija te proizvodnja modela ID. usmjerene su prema tomu cilju, primjerice dosljednom upotrebom energije iz obnovljivih resursa. Neizbježne emisije u okviru proizvodnog procesa nadoknadit će se podržavanjem certificiranih klimatskih projekata. Proizvodnja modela ID.3 1ST trebala bi prema planu započeti krajem 2019. godine, a prva bi se vozila kupcima trebala isporučiti sredinom 2020. godine.

„S početkom procesa predrezervacije za model ID.3 1ST diljem Europe, električna mobilnost marke Volkswagen poprimit će konkretan oblik za naše kupce. Od danas svatko može sudjelovati“, rekao je Jürgen Stackmann, član upravnog odbora marke Volkswagen nadležan za prodaju, marketing i postprodaju na događanju povodom uvođenja na tržište održanom na forumu Volkswagen koncerna DRIVE u Berlinu. „S modelom ID.3 započet ćemo, poslije Bube i Golfa, treće glavno poglavlje od strateške važnosti u povijesti naše marke. S modelom ID.3 činimo električne automobile spremnima za masovnu mobilnost. Najprije ćemo s modelom ID.3 unijeti električnu snagu u Europu, a zatim i u druge regije s dodatnim električnim modelima iz obitelji ID. vozila koja će uslijediti u bliskoj budućnosti.“ Marka Volkswagen nudi posebno izdanje modela ID.3 1ST u četiri boje i tri verzije. Sve verzije bit će bogato opremljene: model ID.3 1ST s opsežnim praktičnim značajkama, uključujući upravljanje glasovnim naredbama i navigacijski sustav, model ID.3 1ST Plus s dodatnom značajkom IQ. Light uz dvobojni vanjski i unutrašnji dizajn te model ID.3 1ST Max s velikim staklenim panoramskim krovom i inovacijama poput head-up zaslona s proširenom stvarnošću. Na većini će tržišta faza naručivanja za kupce koji misle obaviti predrezervaciju započeti netom nakon završetka sajma IAA u Frankfurtu u rujnu kada će biti dostupno i više detalja o samom modelu. Kupci će tada moći predati obvezujuću narudžbu za jedan od triju ekskluzivnih modela ID.3 1ST kod svojeg preferiranog Volkswagen trgovca. Do tada će kupci u svakom trenutku moći otkazati svoju prijavu bez ikakve naplate, a u tom slučaju će im se odmah vratiti plaćeni predujam.  Predrezervacija se uz Hrvatsku provodi na još 28 europskih tržišta uključujući i velika tržišta poput Norveške, Njemačke, Nizozemske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Austrije. Marka Volkswagen kupcima u prosjeku planira isporučivati više od 100 000 ID.3 modela godišnje.