Golf R

Najsnažniji Golf iz serijske proizvodnje svih vremena

23.12.2020

  • TSI motor snage 235 kW (320 KS): Golf R ubrzava do 100 km/h za svega 4,7 sekundi
  • Raspodjela okretnog momenta R-Performance: Golf R serijski dolazi s novim sustavom pogona na sve kotače
  • Novi status quo u pogledu dinamike u vožnji: prvi put uska povezanost pogona na sve kotače i voznog postroja
  • Na hrvatskom tržištu Golf R starta sa cijenom od 397.621 kn

U Hrvatskoj je započela prodaja perjanice modela Golf sa snagom od 235 kW (320 KS)1. Golf R tradicionalno je najsnažniji model najuspješnije linije proizvoda marke Volkswagen ikad. Uvijek opremljen pogonom na sve kotače, uvijek iznimno dinamičan, uvijek s ekskluzivnim dizajnom i opremom, uvijek postavlja mjerila u svojoj klasi – klasi Golf vozila. Ni ovoga puta nema iznimki: Golf R je prvi Volkswagen koji će se uvesti na tržište s novim sustavom pogona na sve kotače prije kraja tekuće godine: 4MOTION s raspodjelom okretnog momenta R-Performance. Ovaj inteligentno umreženi sustav omogućuje novu dimenziju dinamike u vožnji.

Marka Volkswagen ovim novim sportskim vozilom naglašava izniman potencijal već osme generacije modela Golf. Ubuduće će ova ikona kompaktnog segmenta vozila, koja je proizvedena u znatno više od 35 milijuna primjeraka, pokrivati izlaznu snagu u rasponu između 66 kW (90 KS)2 i 320 KS kojom se odlikuje novi Golf R. Golf je dostupan s benzinskim motorom (TSI), dizelskim motorom (TDI) koji obuhvaća revolucionarnu tehnologiju dvostrukog doziranja, u inačici 48-V blago hibridnog sustava (eTSI) te s plug-in hibridnim pogonom. Ova bogata ponuda izvedbi te markantan i suvremen dizajn čine Golf jednim od svega nekolicine svjetskih modela vozila iz masovne proizvodnje koji će se isticati među vozilima normalne kategorije.

Novi Golf R odlikuje se titulom najsnažnijeg modela ove proizvodne linije do sada. Uz tehnologiju voznog pogona, on nadmašuje sve što je do sada bilo uvedeno na tržište u okviru linije Golf. Peta edicija sportskog automobila ubrzava do 100 km/h za svega 4,7 sekundi. Najveća je brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Međutim, Golf R također se može naručiti s opcijskim paketom R-Performance, u okviru kojeg se najveća brzina može povećati na 270 km/h. No individualne performanse u vožnji ne oblikuju u tolikoj mjeri karakter novog modela Golf R koliko to čini kombinacija snažnog okretnog momenta od 420 Nm, revolucionarnog voznog postroja i najprogresivnijeg pogona na sve kotače u ovoj kategoriji, kojima se definira novi status quo u pogledu dinamičnosti.

Potpuno novi sustav pogona na sve kotače i tehnološki napredni vozni postroj objedinjuju se kako bi omogućili cijeli niz inovacija, pri čemu također nude najviši stupanj agilnosti i užitka u vožnji. Sustav 4MOTION s raspodjelom okretnog momenta R-Performance novo je upravljačko središte koje raspodjeljuje izlaznu snagu motora na sva četiri pogonjena kotača. Novi pogon na stražnjim kotačima raspodjeljuje snagu benzinskog motora s turbopunjačem modela Golf R ne samo između prednje i stražnje osovine, već i varijabilno između dvaju stražnjih kotača. Time se omogućuje znatno povećanje agilnosti, posebno tijekom vožnje zavojima. Kao svjetski novitet, pogon na sve kotače također je putem sustava Vehicle Dynamics Manager (VDM) povezan s drugim sustavima voznog postroja kao što su elektronička blokada diferencijala (XDS) i adaptivna regulacija voznog postroja DCC. Zahvaljujući ovoj uskoj povezanosti različitih sustava, novi Golf R nudi optimalna svojstva trakcije i neutralno rukovanje uz najviši stupanj preciznosti.

Usput, svi sustavi novog modela Golf R usavršeni su na trkaćoj stazi Nürburgring Nordschleife. Kada se kombinira s paketom R-Performance, Golf R čak se isporučuje s posebnim profilom vožnje nadahnutim Nürburgringom koji je poznat i kao „Special”. U okviru ovog profila vožnje svi ključni parametri vožnje izvedeni su u skladu s performansama na legendarnoj trkaćoj stazi – uključujući novi pogon na sve kotače. A rezultati su itekako vidljivi: kao što su to pokazali interni testovi vožnje, Golf R – koji je serijski opremljen 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke (DSG) – brži je do 19 sekundi po krugu oko staze Nürburgring Nordschleife od svojeg prethodnika (7:51 min). Prisjetimo se: bila je to prava automobilska senzacija – prvi Golf R32 predstavljen 2002. godine. Uz 3,2-litreni 6-cilindrični motor snage 177 kW (241 KS)3 bio je najsnažniji Golf koji je marka Volkswagen proizvela do toga trenutka. Također, bio je opremljen pogonom na sve kotače i ubrzavao je do 100 km/h za svega 6,6 sekundi. Prodavao se triput bolje od svih očekivanja. Od sredine 2003. godine bio je prvi model marke Volkswagen na svijetu dostupan s automatiziranim mjenjačem s dvije spojke (DSG). Godine 2005. svoj je debi proslavio drugi Golf R32, a sa snagom od 184 kW (250 KS)4 bio je čak i snažniji od svojeg prethodnika.

Četiri su godine protekle do Međunarodnog salona automobila u Frankfurtu 2009. godine: u okviru toga događaja marka Volkswagen proslavila je svjetsku premijeru njegova nasljednika, koji se temeljio na šestoj generaciji Golfa i koji je umjesto V6 usisnim motorom bio opremljen 2,0-litrenim 4-cilindričnim motorom s turbopunjačem (TSI) koji je bio 21 % učinkovitiji. Model R32 postao je modelom R, a s njime se izlazna snaga treće generacije povećala na 199 kW (270 KS)3. U rujnu 2013. godine uslijedila je četvrtka generacija modela Golf R, koja se temeljila na modelu Golf 7, a svoj je debi ponovno proslavila na frankfurtskom sajmu automobila. Sa snagom koja je sada iznosila 221 kW4, ovaj je model probio magičnu granicu od 300 KS.

  1. Prototip blizu serijske proizvodnje
  2. Golf 1.0 TSI, 66 kW (90 KS), 5-stupanjski – (NEDC) potrošnja goriva u l/100 km: gradska 5,4, izvangradska 4,0, kombinirana 4,5; kombinirane emisije CO2 u g/km: 104; klasa učinkovitosti: A.
  1. Ovi modeli više nisu dostupni.

Za više informacija obratite nam se s povjerenjem na kontakt-centar@autozubak.hr, pozivom na 0800 5432 ili u jednom od naših Volkswagen AutoZubak salona.