Novosti
Polo i T-Roc
5 zvjezdica na Euro NCAP testovima
Objavljeno: 17.11.2017.

Novi Polo i T-Roc dobili su maksimalnih pet zvjezdica u okviru Euro NCAP crash testova. U svim važnim područjima testiranja – „Odrasli putnici“, „Zaštita djece“, „Pješaci“ i „Sustavi potpore“ – dva najnovija modela marke Volkswagen ostvaruju vrlo dobre vrijednosti. Dr. Frank Welsch, član uprave marke Volkswagen zadužen za poslovno područje razvoja: „Volkswagen već desetljećima demokratizira sigurnost. Iznimna ocjena modela Polo i T-Roc na Euro NCAP testovima još jednom jasno pokazuje da maksimalnu razinu sigurnosti također omogućujemo vozačima malih i kompaktnih modela.“ Novi Polo u Hrvatskoj je dostupan po cijeni već od 99.300 kn. Modeli Polo i T-Roc opremljeni su već u sklopu svoje osnovne opreme šestorim zračnim jastucima, sustavom ESC uključujući potporu kontraupravljanja, multikolizijskom kočnicom te sustavom nadzora okoline „Front Assist“ sa City funkcijom kočenja u nuždi i sustavom prepoznavanja pješaka. T-Roc k tomu u sklopu svoje serijske opreme nudi potporu zadržavanja vozila na voznom traku „Lane Assist“.

Polo na Euro NCAP testu: novi je Polo testiran na Euro NCAP testovima („European New Car Assessment Programme“) u klasi „Gradskih automobila“. U okviru svojih testova Euro NCAP provjerava između ostalog kojim su opterećenjima izloženi „Odrasli putnici“ u različitim scenarijima sudara. Polo ovdje ostvaruje vrlo dobru vrijednost u svojoj klasi od 96 posto (maksimalni rezultat iznosi 100 posto). Kod bočnog sudara koji je zahtjevan za konstrukciju vozila – ovdje je deformacijska zona naravno manja nego u području prednjeg i stražnjeg dijela vozila – Polo također dobiva uvjerljivu ocjenu: kako kod bočnog sudara s preprekom tako i kod bočnog udara u stup „zaštita svih kritičnih dijelova tijela je dobra; a Polo je pritom ostvario maksimalni broj bodova“, glasi komentar Euro NCAP-a. U području testiranja „Zaštite djece“ Euro NCAP ocjenjuje Polo s 85 posto – novom najboljom ocjenom u segmentu. U svojem konkurencijskom okruženju novi kompaktni model oduševljava uzornim vrijednostima i u području „Zaštite pješaka“ (76 posto) te „Sustava potpore“ (59 posto).

T-Roc na Euro NCAP testovima: najbolje vrijednosti istovremeno je ostvario prvi kompaktni SUV marke Volkswagen: novi T-Roc. On je nastupio u segmentu „Kompaktnih SUV vozila“ – klasi u kojoj su uvršteni i znatno veći SUV modeli. Rezultati modela T-Roc impresioniraju bez iznimke. Primjer iz kategorije „Odraslih putnika“: ovdje je SUV ocijenjen s 96 posto. Vrlo dobar prolaz T-Roc je k tomu zabilježio s rezultatom od 87 posto u kategoriji „Zaštite djece“. Ovdje se testovi provode pomoću lutaka za testiranje na dječjim sjedalicama. Primjer za tzv. offset sudar (djelomični frontalni sudar) i bočni sudar: „Na testu koji je uključivao frontalni offset sudar zaštita svih kritičnih dijelova tijela obiju lutaka za testiranje u dječjoj veličini pokazala se dobrom. Na sličan se način dobrom pokazala i zaštita svih kritičnih dijelova tijela lutaka za testiranje tijekom testiranja bočnog sudara“, komentira Euro NCAP. Fleksibilni elementi u prednjem dijelu vozila i serijski sustav prepoznavanja pješaka k tomu rezultiraju vrijednošću od 79 posto u području „Zaštite pješaka“ koja je impresivna u konkurencijskom okruženju. S ocjenom od 71 posto novi je T-Roc dobio najbolje vrijednosti i u području testiranja „Sustava potpore“.

„The European New Car Assessment Programme“: Euro NCAP je međunarodno, neovisno udruženje vlada i nedržavnih organizacija. Glavno sjedište Euro NCAP-a nalazi se u blizini Bruxellesa (Belgija). Zadatak Euro NCAPa pravovremeno je pružanje informacija o sigurnosti najpopularnijih vozila koja se prodaju u Europi kupcima automobila.