Četvrta generacija RS ikone

novi Audi RS 6 Avant

22.08.2019

Dvadeset i pet godina modela RS i dvadeset i pet godina karavana visokih performansi iz Audija: S novim modelom Audi RS 6, Audi Sport otvara novo poglavlje u povijesti izvedbe modela Avant visokih performansi. Još više snage i još veća učinkovitost zahvaljujući mild hybrid sustavu pretvaraju Audi RS 6 Avant u savršenog suputnika za svaku priliku. Novi Audi RS 6 Avant na tržište Njemačke i drugih europskih država dolazi do kraja 2019.

„Tijekom naše 25-godišnje RS povijesti, Audi RS 6 Avant je postao jedna od apsolutnih ikona s velikom globalnom bazom štovatelja,” kaže Oliver Hoffmann, direktor tvrtke Audi Sport GmbH. „Prvi put ćemo model RS 6 Avant nuditi i na tržištu Sjeverne Amerike. Time ulazimo na novo tržište ogromnog potencijala i očekujemo generirati dodatni rast.”

Širok i snažan: vanjski dizajn
Oblik karoserije, jedinstven u segmentu, privlači pozornost na Audi RS 6 Avant i dok nije u vožnji. Ovaj RS model ima nedvosmisleno različiti dizajn u usporedbi s osnovnim modelom A6 Avant. Uz izuzetak prednjih vrata, krova i poklopca prtljažnika, svi su drugi dijelovi karoserije specifični za ovaj RS model. Karoserija, koja je sa svake strane proširena oko 40 milimetara sa širokim izvučenim lukovima kotača, ističe sportsku notu i prepoznatljivi karakter ovog Avant modela visokih performansi, a 22-inčni kotači ističu privlačne proporcije.

Novi RS 6 Avant jedan je od prvih Audi Sport modela koji predstavljaju novi RS dizajnerski izričaj. Kompletni prednji dio se maksimalno razlikuje, što A6 liniji modela osigurava prepoznatljivi izgled. Uz novi poklopac motora, zajedno s istaknutim središnjim dijelom, RS 6 Avant koristi i prednja svjetla modela A7. Ona ne samo da imaju tanki naglašeno sportski izgled, već je moguća i izvedba RS Matrix LED prednjih svjetala s laserskim dugim svjetlima sa zatamnjenim obrubom kao dodatnom karakterističnom značajkom modela ovog modela. Slično serijskim LED stražnjim svjetlima, ona uključuju dinamične pokazivače smjera i dodaju RS-specifičnu svjetlosnu animaciju kada se vozilo zaključava i otključava.

Trodimenzionalna saćasta struktura unutar Singleframe prednje maske izvedena je u crnoj boji visokog sjaja. U kombinaciji s tanjom i širom geometrijom, ona pojačava atletski izgled modela RS 6 Avant. Uklonjeni su Singleframe obrub i quattro logotip na braniku koji je karakterizirao prethodni model. Ispod serijskih LED prednjih svjetala, bočni otvori za zrak se otvaraju u novom istaknutom RS braniku i produžuju se skoro do donjeg ruba prednjih svjetala. Dizajneri su njihov oblik preuzeli s prednjeg dijela Audija R8.

Bočnom stranom dominira karakteristična Avant silueta – produženi prednji kraj, ravna linija krova i tanki D nosači, koji se oslanjaju na quattro bokove. RS specifični pragovi s umetcima na bokovima vizualnu ističu potisak prema naprijed. Dinamični stražnji kraj sastoji se od krovnog rubnog spojlera i RS specifičnog branika sa stražnjim difuzorom i dizajnerskim elementima u crnoj boji visokog sjaja. Prema opće poznatom RS stilu, RS ispušni sustav na obje strane završava s ovalnim kromiranim završecima ispušnih cijevi, a kao opcija je dostupan i RS sportski ispušni sustav s crnim završetcima.

Vrhunski paket snage: motor
Motor 4.0 TFSI u novom Audiju RS 6 Avant razvija snagu od 441 kW (600 KS) i okretni moment od 800 Nm, koji se održava između 2.050 i 4.500 o/min. Za samo 3,6 sekundi ovaj karavan visokih performansi ubrzava od nula do 100 km/h. Za samo 12 sekundi, RS 6 Avant doseže 200 km/h. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h. Uz opcijski dinamični paket, ovaj RS karavan doseže 280 km/h ili čak 305 km/h s dinamičnim paketom plus.

Zahvaljujući 48-voltnom glavnom električnom sustavu, ovaj twin-turbo V8 kombinira maksimalne performanse s visokom učinkovitosti. U srcu mild hybrid sustava (MHEV) nalazi se remenom pokretani alternator-starter. Tijekom laganijeg usporavanja moguće je u odvojenu litij-ionsku bateriju pohraniti električnu energiju snagom do 12 kW. Makne li vozač nogu s papučice gasa pri brzinama između 55 i 160 km/h, pogonski sustav odabire jednu od dvije opcije. Ovisno o situaciji u vožnji i postavkama Audi drive select sustava, novi RS 6 Avant obnavlja energiju ili krstari do 40 sekundi s isključenim motorom. Pritiskom na papučicu gasa remenski alternator-starter ponovo pokreće motor. MHEV tehnologija omogućuje rad start/stop sustava pri brzinama ispod 22 km/h. U svakodnevnoj je vožnji na ovaj način moguća ušteda do 0,8 litara goriva na 100 kilometara.

Tu je i sustav uključivanja cilindara prema potrebi (cylinder on demand (COD)) kao još jedna komponenta za povećanje učinkovitosti. Pri niskim do srednjim opterećenjima i brzinama, sustav u višim stupnjevima prijenosa deaktivira cilindre 2, 3, 5 i 8, isključivanjem ubrizgavanja i paljenja te zatvaranjem usisnih i ispušnih ventila. U režimu rada s četiri cilindra, radna točka aktivnih cilindara je pomaknuta prema višim opterećenjima u područjima karakteristike rada s višom učinkovitosti, dok deaktivirani cilindri uglavnom rade bez gubitaka, oponašajući plinske opruge. Jačim pritiskom na papučicu gasa oni se trenutno ponovo aktiviraju.

Unatoč svojoj učinkovitosti, 4.0 TFSI motor emitira sportski, voluminozni V8 zvuk. Vozač može utjecati na zvuk motora preko Audi drive select sustava. Opcijski RS sportski ispušni sustav s crnim završetcima ispušnih cijevi osigurava maksimalno sportsko zvučno iskustvo. U prilagodljivim RS1 i RS2 režimima rada, klijenti sami odabiru hoće li zvuk biti sportski ili uravnotežen.

Standardni osmerostupanjski tiptronic mjenjač s optimiziranim vremenima prebacivanja i novom Launch Control funkcijom, snagu 4.0 TFSI motora prenosi na quattro stalni pogon na sve kotače. Pogonske sile se raspodjeljuju na prednju i stražnju osovinu u odnosu 40:60 preko potpuno mehaničkog središnjeg diferencijala. Izgubi li jedan kotač kontakt s podlogom, više pogonskog momenta se automatski prenosi na osovinu s boljim prianjanjem. Do 70 posto momenta može se prebaciti na prednje kotače te do 85 posto momenta na stražnje kotače.

Prema kotačima selektivna kontrola momenta optimizira agilno i sigurno upravljanje novog RS 6 Avant – ona koči kotače sa smanjenim opterećenjem s unutrašnje strane zavoja malo prije nego se počnu okretati u prazno, a quattro sportski diferencijal u opcijskom dinamičnom paketu i dinamičnom paketu plus prema potrebi prebacuje pogonski moment između stražnjih kotača prilikom bržih ulazaka u zavoje, čime se poboljšava prianjanje, stabilnost i dinamičnost.

Još više agilnosti: ovjes
U novom modelu RS 6 Avant, prednja i stražnja osovina koriste izvedbu s pet spona kako bi odvojeno mogle upravljati s induciranim uzdužnim i poprečnim silama. Poveznice i podokviri su uglavnom napravljeni od aluminija. Širina prednjeg traga kotača je 1.668 mm, a stražnjih 1.651 milimetar.

Standardni RS prilagodljivi zračni ovjes s kontroliranom tvrdoćom, specifično je namješten za model RS i zahvaljujući novom modulu zračnih opruga s 50 posto višim hodom, prvi put u kombinaciji s dinamičnim paketom plus, omogućuje brzinu do 305 km/h. Sustav se može namjestiti u nekoliko režima rada i uključuje automatsku kontrolu visine. Karoserija novog RS 6 Avanta je 20 milimetara niža nego kod Audija A6 Avant sa standardnim ovjesom; pri brzinama od 120 km/h i višima spušta se za dodatnih 10 milimetara. Režim podizanja pri niskim brzinama po potrebi podiže vozilo za 20 milimetara. Vrlo široki raspon djelovanja RS sportskog zračnog ovjesa, vozaču nudi slobodan izbor između udobnosti na duge pruge i maksimalnih performansi.

Kao alternativa, dostupan je RS sportski ovjes plus s dinamičnom kontrolom vožnje (DRC). Ovaj sustav koristi čelične opruge i trostupanjske podesive amortizere, koji su međusobno povezani preko dijagonalnih uljnih linija i središnjeg ventila. Pri bržem ulasku u zavoj, ventili reguliraju protok ulja u amortizeru prednjeg kotača s rastegnutom oprugom, s vanjske strane zavoja. Oni povećavaju danu potporu i smanjuju naginjanje u stranu i naprijed-nazad. To omogućuje da RS 6 Avant bolje drži cestu i poboljšava upravljanje. Nova generacija amortizera s integriranim kontrolnim ventilom osigurava puno uočljiviji raspon između individualnih režima Audi drive select sustava.

Novi RS 6 Avant standardno dolazi sa sportskim progresivnim upravljanjem i direktnim prijenosnim odnosom. Sustav razvija značajno više povratne sile s većim kutom upravljanja za precizne povratne informacije sa ceste. Njegov novorazvijeni servo sustav izravno povezuje vozača i cestu. Opcijski, uz dinamični paket i dinamični paket plus, novi RS 6 Avant dolazi s dinamičnim upravljanjem svih kotača. On kombinira dinamično upravljanje na prednjoj osovini, koja koristi beskonačno promjenjive naprezajuće ležajeve, s odvojenim upravljanjem stražnjom osovinom s pužnim pogonom i vodilicama. Pri malim brzinama, stražnji kotači se okreću do pet stupnjeva u suprotnom smjeru u odnosu na prednje kotače. To skraćuje krug okretanja za jedan metar, što model RS 6 Avant čini agilnijim u gradskom prometu i oštrim zavojima. Pri srednjim i visokim brzinama, stražnji kotači se okreću do dva stupnja u istom smjeru kao i prednji kotači, čime se poboljšava stabilnost, pogotovo pri nagloj promjeni smjera.

Vozač može mijenjati karakter svog RS 6 Avanta koristeći Audi drive select sustav upravljanja. Dostupna su šest profila: comfort, auto, dynamic, efficiency, i individualno podesivi RS specifični RS1 i RS2 režimi, koji se mogu direktno aktivirati uporabom RS MODE tipki na upravljaču. To automatski prikazuje RS specifične prikaze na Audijevom virtualnom kokpitu. Audi drive select dinamični sustav upravljanja utječe na upravljanje motorom i mjenjačem, na servo upravljanje, ovjes, dinamično upravljanje svim kotačima, quattro sportski diferencijal, zvuk motora i karakteristike automatskog klima uređaja. Režim RS2 specifično postoji kako bi se moglo pritiskom na tipku izravno utjecati na elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC).

Novi RS 6 Avant se standardno oprema s 21-inčnim naplatcima od lijevanog aluminija s 10 krakova u dizajnu zvijezde, koji su obučeni u gume dimenzija 275/35. Kao opcija su dostupni RS specifični kotači od 22 inča s 5 V krakova s gumama dimenzija 285/30, koji se mogu dobiti u srebrnoj boji, mat titan izgledu sa sjajnom obradom i sjajnoj antracit crnoj boji, sa sjajnom obradom. Čeljusti RS čeličnog sustava kočnica s ventiliranim i perforiranim diskovima (420 milimetara prednji, 370 milimetara stražnji) standardno su obojane crno i opcijski su dostupne u crvenoj boji. Uz opcijske RS keramičke kočnice, čeljusti dolaze u sivoj, crvenoj ili plavoj boji. Njihovi diskovi imaju promjer od 440 milimetara (prednji) i 370 milimetara (stražnji). Novo razvijeni RS keramički sustav kočenja teži oko 34 kilograma manje od čeličnog sustava, čime se smanjuju neovješene mase. Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) uključuje sportski režim ili se može u potpunosti isključiti.

Sportski i promjenjivi: unutrašnjost
Pionirski dizajn unutrašnjosti orijentirane na vozača, s umetcima u boji aluminija i antracita, ističe sportski karakter novog modela RS 6 Avant. S vodoravnim rasporedom i podijeljenom trodimenzionalnom strukturom prednja ploča se čini lagana i uglađena. Korisničko sučelje potpuno digitalnog operativnog sustava ujednačeno je s čistim dizajnom prednje ploče. Gornji MMI na dodir osjetljivi zaslon skoro je nevidljivo integriran u arhitekturu prednje ploče. RS Monitor prikaz vozaču pruža mogućnost da gornji zaslon prikazuje status temperature pogonskih komponenata, vrijednosti G ubrzanja zajedno s informacijama o tlaku u gumama i temperaturi.
Na Audijevom virtualnom kokpitu, specijalni RS prikazi pružaju informacije o tlaku u gumama, momentu, snazi, temperaturi motornog ulja, tlaku prednabijanja, vremenima krugova, ubrzanju i G silama. Svjetlosno upozorenje vozača potiče da prebaci u viši stupanj kada se dosegne maksimalni broj okretaja motora. Opcijski head-up zaslon također prikazuje nekoliko RS specifičnih grafičkih prikaza.

Potpuno perforirani sportski kožom presvučeni upravljač, s ravnim donjim dijelom, s novim većim aluminijskim RS ručicama za izmjenu stupnjeva prijenosa, uključuje višenamjenske tipke koje vozaču također omogućuju direktni odabir novih Audi drive select režima RS1 i RS2. RS i RS 6 logotipi ukrašavaju unutrašnjost na upravljaču, sjedalima i osvjetljenim pragovima prednjih vrata. Audi Sport amblem projicira se na cestu kada se otvore prednja ili stražnja vrata.

Sportska sjedala u crnoj Perlnappa koži/Alcantari dolaze s RS utisnutim logotipom i romb uzorkom. Kao opcija, RS sportska sjedala su dostupna u perforiranoj Valcona koži sa saćastim uzorkom i RS amblemom. Ova perforacija također po prvi put omogućuje funkciju prozračivanja sjedala. Dva RS dizajnerska paketa, crveni i sivi, u unutrašnjost unose boje i dodatnu sportsku notu – s ovom opcijom, obrub upravljača, obrub ručice mjenjača i oslonca za koljena izvedeni su od Alcantare s kontrastnim šavovima. Paket zaokružuju sigurnosni pojasevi s rubovima u boji i RS podne prostirke. Umetci od karbona, prirodnog drva, sivo-smeđeg drva ili mat aluminija, dodatno povećavaju mogućnosti individualizacije.

Novi RS 6 Avant je prostraniji nego prije. Prtljažnik ima kapacitet između 565 i 1.680 litara, a širina utovara između lukova kotača sada je 1,05 metara, što je za 14 milimetara više u odnosu na prethodni model. Djeljiv naslon stražnje klupe u omjeru 40:20:40, može se praktično preklopiti – rezultat toga je da je dužina prtljažnog prostora narasla na 1,99 metara. Serijski dio opreme su električno upravljani poklopac prtljažnika i polica prtljažnika. U kombinaciji s opcijskim komfornim ključem, senzori omogućuju otvaranje stražnjih vrata pokretom noge. Opcijska kuka za vuču se putem elektromotora može izvući ili uvući ispod stražnjeg branika. Također je kao opcija dostupan sustav pomoći upravljanja prikolicom sa stražnjom kamerom, koji vozaču pomaže u upravljanju prilikom vožnje u nazad i manevriranja s prikolicom.

Velika ponuda: informacijsko-zabavni sustavi, sustavi pomoći, boje i materijali
Novi RS 6 Avant dolazi s bogatom opremom što se tiče udobnosti, povezivosti i sustava pomoći u vožnji. Na ovaj način, kombinira dosljednu sportsku notu s neograničenim sposobnostima na duge pruge i u mnogim situacijama pomaže vozaču. Dostupno je preko 30 sustava pomoći – uključujući adaptivni tempomat, pomoć na križanjima, upozorenje na izlazak iz vozne trake, upozorenje u zavoju i 360-stupanjske pakirne kamere s 3D prikazom.

Ponuda boja za novi Audi RS 6 Avant uključuje trinaest boja, uključujući dvije RS specifične boje Nardo sivu i Sebring crnu, s kristalnim efektom, zajedno s ponudom pet mat boja. Kućišta vanjskih osvrtnih zrcala dostupna su u crnoj boji, u boji karoserije ili boji mat aluminija. Mat aluminij, crni i karbonski stilski paketi mijenjaju okomite umetke prednjih usisnika zraka, vodoravni aerodinamični razdjelnik, umetke pragova, krovne nosače i obrube prozora kao i ukrasni element stražnjeg difuzora. Audijevi prsteni i RS logotipi sprijeda i straga također mogu kao opcija biti izvedeni u sjajnoj crnoj boji u sklopu crnog i karbonskog stilskog paketa. Audi exclusive ponuda uključuje razne dodatne opcije prilagođavanja.

Novi Audi RS 6 Avant krenuti će u prodaju u Njemačkoj i drugim europskim državama do kraja 2019.