Novosti
Škoda Octavia
Udobnost uz obilje prostora
Objavljeno: 9.8.2017.

Škoda Octavia automobil je koji je česta pojava na našim cestama. Prepoznat po svojoj prostranosti brzo se pozicionirao kao poslovna limuzina ali i omiljen obiteljski automobil. Zahvaljujući doradama u novoj generaciji, Octavia sad nosi moderniji i nešto oštriji izgled, ali i mnoštvo nove opreme i motora koje dijeli s VW grupacijom. Možda najuočljiviji detalj veliki je centralni ekran osjetljiv na dodir, kakav možemo naći i u golfu, koji predstavlja i multimedijalno te komunikacijsko središte automobila. Vanjština je svježa, s oštrijim linijama i modernijim izgledom.

Iako Octaviu poznajemo već godinama, lako je iznova biti oduševljen s osnovnim konceptom ovog automobila. Tradicionalni kupci s ovih prostora vole limuzine, pogotovo ako govorimo o poslovnim kupcima i tvrtkama. Octavia izgleda kao prava limuzina ali mali poklopac prtljažnika zamjenjuju ogromna peta vrata koja vode do istog takvog prtljažnika. Čak i s rezervnom gumom punih dimenzija, što više ne viđamo često, Octavia nudi gotovo 600 litara prtljažnika, odnosno gotovo 1600 s preklopljenim stražnjim sjedalima. Cjenovno u "golf klasi", Octavia nudi prostor na stražnjoj klupi koje se ne bi posramila niti jedna luksuzna limuzina. Ergonomija vozača na visokoj je razini i nudi odličnu udobnost i na duljim putovanjima.

Kompaktni 1.6 litreni TDI dizelaš u našem testnom primjerku bio je u snažnijem 115 KS izdanju. Iako to na prvi pogled izgleda malo, s obzirom na gabarite automobila, 115 KS s lakoćom se nosi s Octaviom. Tajna leži podjednako u solidnom okretnom momentu, koji je dostupan već od 1500 o/min, kao i u maloj masi vozila, čijih 1305 kg (uključivo vozača od 75 kg!) omogućuje uživanje u nižoj potrošnji relativno malog motora bez kompromisa u performansama. Štoviše, na prvoj testnoj vožnji za svaku smo sigurnost provjerili knjižicu vozila, da nije ipak riječ o nekom 2.0 dizelašu. Pet brzinski ručni mjenjač dobro je prilagođen motoru i proračunat za smanjenu potrošnju goriva u prosječnom ciklusu uporabe.

Vozne osobine nove Octavije ugodno su iznenađenje. Čest je slučaj, naime, da novi automobili svoju iznimnu udobnost počnu gubiti pri prvom susretu s nekim od naših cesta koje nisu godinama vidjele obnovu. Razlog tome leži u redovito prekratkom hodu amortizera pa veće rupe i neravnine često bacaju automobil van putanje. No Škoda se i s najgorim cestama odlično nosi. Razlog leži u relativno mekanom ovjesu iznimno dugog hoda. Istodobno, kontrola ovjesa je dovoljno dobra da karoserija ne oscilira nekontrolirano. Ne možemo govoriti o sportskim voznim osobinama, no ova izvedba Octavije je ipak podešena kao udobna obiteljska i poslovna limuzina i zahvaljujući tome je i bolja u svakodnevnoj uporabi.

U doba automobila koji nude prednost stilu pred praktičnošću, Octavia je svjež podsjetnik da je moguće biti praktičan i moderan bez kompromisa. U svojoj širokoj gami Octavia nudi brojne kombinacije motora i oprema, od najjednostavnijih i pristupačnih, do onih sportskih i ekskluzivnih, no uvijek zadržavajući provjerenu kombinaciju praktičnog i prostranog automobila po dobroj cijeni.

Škoda Octavia nudi iznimno praktičnu kombinaciju kompakta s petora vrata u obliku limuzine, ogromnu unutrašnjost i udoban ovjes odlično prilagođen našim cestama, po iznimno povoljnoj cijeni.           

 • Škoda OCTAVIA Style 1.6 TDI 
 • Motor: Dizel, 1.6 TDI  
 • Emisija CO2: 106 g/km  
 • Snaga: 115 KS 
 • Moment: 250 Nm 
 • Mjenjač: Ručni, 5 brzina 
 • Pogon: Prednji
 • Ubrzanje od 0-100 km/h: 12,2 s
 • Najveća brzina: 186 km/h
 • Deklarirana potrošnja: 4,2 l/100 km
 • Potrošnja na testu: 6,0 l/100 km
 • Cijena testiranog modela: 167.544 KN